Opkomen voor mensenrechten en een volk economisch wurgen door een handels- en financiële blokkade gaat voor de Amerikaanse regering samen.
Bijna 40 jaar geleden werd die blokkade onder president Kennedy ingesteld en sindsdien uitgebreid en tot wet verheven. Op 28 oktober wijst de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de 18de keer deze wreedheid af. Ook onder Barack Obama gaat die blokkade onveranderd door.
Het Nederlandse Solidariteitscomité CubaSol houdt een protestdemonstratie bij de VS Ambassade in Den Haag op die 28ste oktober. Daarmee sluiten we ons aan bij de internationale afwijzing van deze misdaad.
De vergunning is aangevraagd en we wachten nog op het akkoord van de burgemeester. Wij roepen sympathisanten op om ook te komen, om - al is het maar voor beperkte tijd - vreedzaam met ons te staan bij het spandoek en met uw handtekening uw solidariteit te bekrachtigen.
De Ambasade is op het Lange Voorhout, op loopafstand van het Centraal Station wij staan daar van 16.00 tot 18.00 uur.
Hieronder kunnen jullie een verslag lezen over de straf die is opgelegd aan Philips vanwege het verkopen van producten aan Cuba. Hieruit blijkt dat er feitelijk nog niets verbeterd is w.b. de blokkade onder de regering van Obama.
Verwachtingen die achter blijven:
De woorden en beloften van de Noordamerikaanse president, Barack Obama, over het verlichten van de beperkingen ten aanzien van Cuba, lijkt niet vergezeld te gaan door daden en het laatste wat gebeurd is is de straf van het bedrijf Philips met een bedrag van 128.750 dollars vanwege het verkopen van medische apparatuur aan Cuba.
De OFAC, een organisatie die zich actief bezighoudt met het controleren van buitenlanders, strafte het Noordamerikaanse filiaal van Philips (de PENAC), voor verkooptransacties van medische apparatuur tussen 2004 en 2006 naar informatie van het Departement van Tesoro.
Philips is een multinational die in 60 landen is gevestigd.
Philips is een belangrijke multinational die in 1891 is opgericht in Eindhoven, Nederland, die in meer dan 60 landen een vestiging heeft, met huishoudartikelen, medische technologieen, communicatie systemen en gloeilampen, met jaarlijke winsten van 26,385 miljoenen euros (37,466 miljoen dollar).
Penac neemt een plaats in tussen de 100 grootste fabrieken in de Verenigde Staten, met 35.000 medewerkers en jaarlijkse verkopen van 5.950 miljoen dollar.
Straffen in Cuba in het tijdperk van Obama.
Vanaf het moment dat Obama aan de macht kwam, heeft zijn regering door middel van de OFAC voor een bedrag van meer dan 355 duizend dollar straffen opgelegd wegens veronderstelde overtredingen van de blokkade tegen Cuba, hetgeen een derde vertegenwoordigd van het bedrag dat dit jaar door deze entiteit geind is naar aanleiding van overtredingen op handelsgebied.
De straf van het Noordamerikaanse filiaal van Philips is de grootste straf die sinds het belastingjaar 2009 is opgelegd aan Amerikaanse bedrijven voor overtredingen van de blokkade in het belastingjaar 2009, dat afloopt op 30 september.
In de fiscale periode van 2008, liepen de boetes in relatie tot de blokkade op tot een bedrag van 2.06 miljoen dollar, het hoogste cijfer sinds het Witte Huis de beperkingen uitbreidden met restricties over reizen, geldzendingen en geldtransacties met betrekking tot het eiland.
Meer straffen.
Anderzijds informeerde de OFAC over een boete van 35.000 dollar aan het bedrijf Liberty International Holdings, met een vestiging in Boston, met de bewering dat een buitenlandse subsidiant van de firma als verzekeraar participeerde van een bedrijf dat verbonden was met de Cubaanse regering tussen maart 2003 en april 2005.
Eveneens werd het bedrijf Varel Holdings gestraft, voor 110.000 dollar vanwege het exporteren van verschillende technologieen naar het eiland in een duidelijke aanval tegen de noodlijdende olie industrie van Cuba.
Uitnodiging
CubaSolmanifestatie
zaterdag 31 oktober 2009
Emmacentrum Cremerstraat 245, 3532 BJ Utrecht
(10 min van station) Entreekosten € 2,50
12.00
Ontvangst
12.20-12.50
Opening van de bijeenkomst met de introductie van het programma en gedicht
12.50-13.20
Toespraak van de ambassadeur van Cuba in Nederland, de heer Oscar de los Reyes.
13.20-14.20
Lezing door Andres Gomez en aansluitend debat,
- ontwikkelingen in het proces van de vijf
-de migratie in Miami
14.20-14.30
Kaartenactie richting minister Verhage
14.30-15.00
Pauze
15.00-15.45
Muzikaal intermezzo door Carlos Breton, zanger, en Pablito Morel, harpist uit Paraguay.
15.45-16.45
Lezing door de Ministro Consejero van de Cubaanse ambassade in Nederland,
de heer Jorge Alfonzo en debat,
-de internationale betrekkingen van Cuba
Afsluiting van het programma en dankwoord aan de gasten.
CubaSol : http://www.cubasol.nl/
Cubadefend: http://cubadefend.nl/