24 december 2009

¡¡BASTA DE INJUSTICIA!!





5 heroes

Een nieuwe fase in de strijd voor vrijlating van de Cuban-Five. Het Centrale Comité Free the Five in de VS roept wereldwijd supporters op tot het versterken van deze strijd totdat de Vijf de vrijheid verkrijgen. 

Gloria La Riva -  8 december 2009  -  Vandaag is de rechtszaal van het VS District Zuid Florida stampvol met supporters en familieleden van Ramón Labañino en Fernando González, waarvan de straffen zijn herzien. De straf van Ramón werd van levenslang omgezet in 30 jaar en die van Fernando van 19 tot 17 jaar en 9 maanden.
De coördinator van het ‘National Committee for Free the Five’: ‘’Zusters en broers,vandaag is in de rechtszaal de waardigheid en moed van Fernando en Ramon voor iedereen zichtbaar, zoals het  ook was bij Antonio toen op 13 oktober zijn straf werd herzien. Meer dan voorheen verbinden wij ons om te strijden voor onmiddellijke vrijlating van de ‘Cuban-Five’ en voor het recht van Olga Salanueva en Adriana Pérez om visa’s te krijgen voor bezoek aan hun echtghenoten René Gonzalez en Gerardo Hernández.’
Verklaring van Antonio, Fernando en Ramón
Dierbaren in Cuba en elders op de wereld: Al meer dan 11 jaren hebben wij doorgebracht in gevangenschap en nog is er geen gerechtigheid op welk niveau ook van het VS juridische systeem. Drie van ons zijn naar het Miami gerechtshof gekomen voor herziening van onze straffen als gevolg van een bevel van het 11de Circuit Beroepshof, die tot het besluit kwam dat onze straffen onjuist zijn opgelegd. Onze kameraad Gerardo Hernández die 2 x levenslang +15 jaar kreeg is daarvan uitgesloten, een daad van willekeur. Zijn situatie is het grootste onrecht in ons proces. De VS regering is zich zeer bewust van de valsheid van de beschuldigingen tegen hem en van de oneerlijkheid van de straffen.
Het is een complexe rechtszaak, moeizaam en met serieuze en gedetailleerde discussies, waaraan wij met onze advocaten deelnamen. Wij zijn niet afgeweken van onze principen en onze eer, steeds onze onschuld verdedigend en de waardigheid van ons vaderland – juist zoals wij deden bij onze arrestatie en andere gelegenheden gedurende vele lange jaren. De VS regering stelt het voor dat wij met haar collaboreren om minder straf te krijgen. Nogmaals, wij hebben zulke voorstellen afgewezen en dat zullen wij in alle omstandigheden blijven doen.
Deze strafherziening is er vanwege het onvermoeibare werk van het advocatenteam en vanwege de onverwoestbare solidariteit van jullie allen.
Het is opmerkelijk dat de VS regering voor het eerst in 11 jaren moest erkennen dat wij geen enkele schade toebrachten aan de nationale veiligheid. Ook voor het eerst erkende de openbare aanklager openlijk het bestaan van een sterke internationale beweging voor het verkrijgen van onze onmiddellijke vrijlating, een beweging die het aanzien van het VS juridische systeem in de ogen van de internationale gemeenschap beschadigt. Ook is eens temeer het politieke karakter van dit proces bevestigd.
Wij, de Vijf, zijn gestraft na beschuldigingen die nooit zijn bewezen. Ofschoon drie van ons strafvermindering kregen, het ontecht is gebleven voor ons allen. De Cubaans-Amerikaanse terroristen die wij bestreden verheugen zich nog steeds in totale straffeloosheid. Wij zijn diep getroffen en dankbaar voor de permanente solidariteit die jullie bewezen, zo doorslaggevend in deze langdurige strijd om recht. Samen met jullie zullen wij volharden tot de definitieve overwinning, alleen te bereiken na onze gezamenlijke terugkeer naar ons vaderland.
Miami, 8 december  -  Antonio, Fernando en Ramón