(Novum/AP) - SANTIAGO - Een staking van Chileense studenten, politici van de oppositie en vakbondsleden, die woensdag begon, is donderdag haar tweede dag ingegaan. De stakers eisen dat de regering fundamentele maatschappelijke veranderingen doorvoert. Volgens de regering zijn woensdag 36 mensen gewond geraakt, onder wie negentien politieagenten. Een van de gewonde politieagenten liep een schotwond in zijn hand op.
De betogers wierpen woensdag brandende barricades op. Het kwam tot confrontaties met de politie, die ingreep met traangas en waterkanonnen. Volgens de autoriteiten zijn 348 mensen gearresteerd.
De grootste vakbond van Chili heeft tot de staking opgeroepen en werkt samen met studenten en hoogleraren die al drie maanden lang het onderwijs boycotten. De actievoerders hebben de steun van de centrumlinkse coalitie die ruim twintig jaar Chili regeerde, totdat president Sebastián Pinera en de rechtervleugel van de Chileense politiek vorig jaar aan de macht kwamen.
De actievoerders eisen dat de grondwet wordt vervangen. De huidige constitutie geeft de president nog veel macht, maar de betogers willen dat een nieuwe grondwet gaat voorzien in volksraadplegingen en gratis onderwijs voor alle Chilenen. Daarnaast eisen ze hervormingen van het pensioen- en belastingstelsel en meer geld voor de zorg.
Volgens minister van financiën Felipe Larraín kost de staking Chili omgerekend ruim 138 miljoen euro per dag, maar het is onduidelijk hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep tot de tweedaagse staking.
Hoewel het openbaar vervoer in de hoofdstad Santiago woensdag grotendeels volgens schema reed was het erg rustig op straat. In sommige buitenwijken van Santiago moesten bussen hun normale routes verlaten na met stenen te zijn bekogeld. De meeste winkels waren open, maar konden woensdag op weinig klandizie rekenen.
President Sebastián Pinera zei dat 'gelukkig, op dit moment, het land naar omstandigheden normaal functioneert'. Arturo Martínez, het hoofd van de vakbond die de staking organiseerde, weersprak de bewering van Pinera. "Dit land is niet normaal vandaag", zei Martínez. "De autoriteiten zijn niet in staat de waarheid te vertellen."
Ziekenhuizen zeiden voor de staking dat mensen die niet dodelijk ziek zijn beter thuis konden blijven. Evenwel nam volgens de regering slechts zes procent van de gezondheidswerkers deel aan de staking. Ook deze bewering van de autoriteiten werd weersproken door de actievoerders. Volgens Raul de la Puente, de voorzitter van de ambtenarenvakbond, staat 'ruim tachtig procent achter de staking'.
Peilingen wijzen, na drie maanden van studentenprotesten, uit dat de meeste Chilenen niet te spreken zijn over de regering-Pinera. Slechts 26 procent van de bevolking geeft Pinera een positieve beoordeling, de laagste goedkeuring voor een gekozen Chileense president ooit.
Drie middelbare scholieren beëindigden woensdag op verzoek van hun ouders een hongerstaking, die ze 37 dagen daarvoor waren begonnen. Ze zeiden echter te blijven strijden voor onderwijshervormingen. Een van hen, Gloria Negrete, die was opgenomen in het ziekenhuis en in levensgevaar verkeerde, zei dat ze was gestopt met de hongerstaking 'om gezondheidsredenen en omdat haar ouders eronder leden'. Veertig andere studenten en scholieren gaan door met hun hongerstaking.
Pinera deed woensdag een handreiking aan de leiders van de vakbonden en de studenten. "Onze deur staat altijd open voor een dialoog. De regering is bereid rechtstreeks met hen te praten."