Rechter Lenard van het Federale Hof bepaalt dat René Gonzales, een van de Cuban Five, nog drie jaar ’voorwaardelijk’ moet blijven in Miami
Havana, september 2011 - vrij naar José Pertierra voor Granma - Op 7 oktober heeft René Gonzales zijn reguliere straf van ruim 13 jaar uitgezeten als niet geregistreerde agent van Cuba en hij zal de gevangenis verlaten. Eindelijk kan hij terugkeren naar zijn gezin, waarvan hij al die tijd gescheiden is geweest: zijn vrouw Olga kreeg van de Amerikaanse overheid geen visum om hem te bezoeken. René had het Hof gevraagd om terug te mogen keren naar Cuba naar Olga en zijn dochters Ivette en Irma.Een vijandige en ongebruikelijke beslissing voor elke gevangene ‘omdat hij geen berouw had getoond’. Hij infiltreerde in militante groepjes, die vanuit VS grondgebied Cuba bestookte (met heimelijke instemming en financiering door het FBI) en zijn misdaad was dat hij het Departement van Justitie niet informeerde over zijn activiteiten.
Welk belang kan de VS hebben in het zwaarder straffen van een persoon die het terrorisme bestrijdt? Waarom hem te dwingen drie jaren in Miami te blijven? Hebben deze groepen in Miami niet meer Cubanen gedood dan er op 11 september vielen in de Twin Towers? En hoe zou René kunnen omgaan met de bepalingen van zijn drie jarige ‘gecontroleerde verblijf’ in Miami? De condities die door het Hof werden opgelegd zijn onder andere ‘een verbod zich op te houden rond specifieke plaatsen waar individueel of in organisaties geweld wordt voorbereid of die zich organiseren met een crimineel doel’. Betekent dat niet dat hij juist niet moet verblijven in Miami, het heiligdom van terreur in de VS, waar openlijk geweld wordt gepredikt? Nog in april van dit jaar verkondigde Luis Posada Carriles zijn blijvende steun voor geweld tegen Cuba en zijn vriendjes leven in Maimi.
Waarom brengt het Hof de veiligheid van René in gevaar door hem te dwingen voor de komende drie jaren te leven, omgeven door dezelfde terroristen die hij als agent van Cuba controleerde?Deze CubaAmerikaanse misdadigers zijn reeds verantwoordelijk voor een aantal moorden in de VS. Uit een peiling van de publieke opinie tijdens het proces door een juridisch psycholoog blijkt dat Cuba Amerikanen in Miami de houding vertonen ‘van een oorlog tegen Cuba’. Een uitvoerige studie enkele jaren geleden door ‘Americas Watch zegt: ‘de dominante intolerantie in Miami’s gemeenschap van Cubaanse ballingen wil elk gezichtspunt dat afwijkt met geweld tot zwijgen brengen. In de laatste jaren zijn er een tiental bomaanslagen geweest tegen mensen die een gematigde benadering voorstaan van het Castroregime; geen van de daders werden opgepakt of veroordeeld.’Het is onverantwoordelijk en een gevaar voor de VS om René González te dwingen om in dit klimaat van geweld en terreur te blijven.
Rechter Lenard legt uit dat zij niet goed ‘de omstandigheden en de aard van de historische schuld kan inschatten’. Is dat zo, rechter? De ‘omstandigheden’ zijn dat René naar de VS kwam, niet om te spioneren tegen de VS regering of om misdaden te bedrijven. Zijn job was om bewijzen door te geven tegen terroristen die straffeloos opereerden in de VS en die gericht waren tegen onschuldige medeburgers in Cuba. Speciaal na 11 september verkondigt de VS dat het een zaak van nationale veiligheid is om terreur te bestraffen en hen die dit bestrijden te belonen. Als dat nog steeds waar is, zou René González verdienen om naar huis en familie terug te gaan – eerder dan hem drie jaar te dwingen in Miami te blijven omgeven door de hardvochtigheid van hen die het op hem gemunt hebben.
Ook claimt rechter Lenard in haar besluit dat zij na 7 oktober niet kan verzekeren dat het Amerikaanse publiek ‘behoed wordt voor verdere misdaden van de aangeklaagde’. Waar is zij bang voor als hij terugkeert naar Cuba? Hoeveel tijd heeft rechter Lenard nodig om iets dat zo klaar is als een klontje tot zich te laten doordringen? René heeft door middel van zijn advocaten verklaard dat hij bereid is zijn Amerikaanse nationaliteit op te geven.
Het verwondert niemand dat assistent aanklager van de VS, Carolina Heck, in deze zaak het verzoek van René afwijst. Zij is dezelfde federale procureur die besloot Luis Posada niet te vervolgen ondanks een verzoek van de procureur-generaal van het Bureau van Nationale veiligheid. Het enige lichtpuntje in de overigens onbegrijpelijke beslissing is dat zij Mr.González toestaat later te vragen om herziening ‘als omstandigheden deze wijziging rechtvaardigen’.Op welke omstandigheden wacht zij? Op een terrorist in Miami die René op de korrel neemt?
Noot: wij hebben actie ondernomen om ons verzet hiertegen kenbaar te maken en vragen u dit ook te doen. Ga naar deze wereldwijd toegezonden petitie aan president Obama op www.freethefive.org (National Committee to free the five) /sign the petition.
Uit: Cubadefend