20 december 2005

Publieke verklaring van de Communistische Partij van Chile



Als resultaat van de presidentsverkiezingen gaan naar de tweede ronde twee kandidaten die, hoewel onderling verschillend, zich beiden oriënteren op het neoliberale systeem en de politiek van regressieve snit die ons in de laatste 30 jaar zijn opgelegd.

Daarom verklaren wij dat wij tegenstand zullen blijven bieden aan de komende regering, zoals we dat tot nu toe hebben gedaan door het steunen en activeren van een sociale beweging. De stemmen die door Junto Podemos Más (Samen Kunnen We Meer) zijn behaald vormen een kracht die naar onze mening moet worden ingezet om, in dienst van het land en de bevolking, politieke en sociale overwinningen te behalen. Er komt een tweede ronde in de residentsverkiezing. We zullen geen passive toeschouwers zijn van het politieke en sociale gebeuren.

We stellen voor dat iedereen ongeldege zal stemmen, tenzij de kandidate Michelle Bachelet zich publiekelijk, transparant en ondubbelzinnig verbindt aan een plechtig belofte om een oplossing te bieden en daaraan de hoogste prioriteit van haar regering te verbinden, via de volgende eisen:

Eerste eis:
Het binominale verkiezingsysteem te vervangen door proportionele, representatieve verkiezingen zonder uitsluitingen.

Tweede eis:
Wijziging van de arbeidsnormen, instellen van het recht op collectieve onderhandelingen door alle chileense werknemers, inclusief vakbonden voor meerdere bedrijven en een daadwerkelijk recht op staking.

Derde eis:
Het aanwenden van het huidige fiscale overschot om de minimumpensioenen en de bijkomende ouderdoms- en invaliditeitspensioenen naar 100% te verhogen en om een speciaal plan te ontwikkelen van publieke werken om de werkloosheidssituatie van de meest achtergebleven streken van het land te verlichten.

Vierde eis:
Concreet uitdrukking geven aan haar bereidheid om de problemen van de oorspronkelijke bevolking en van het milieu aan de orde te stellen, door middel van een afwijzing van het mijnproject van Pascua Lama.

Vijfde eis:
Haar regering eraan verbinden om samen met de organisaties die zich onvermoeibaar hebben ingezet voor de mensenrechten, de waarheid te achterhalen en rechtvaardigheid en verbetering van de belangenbehartiging van de slachtoffers van de diktatuur te bewerkstelligen.Wij nemen ons voor om deze eisen te delen met persoonlijkheden en politieke en sociale organisaties van ons gebied.

Als Michelle Bachelet zich ten overstaan van het land verbindt aan deze concrete eisen en daarmee de respectievelijke mechanismes voor een oplossing aangeeft, zullen wij tot 29 december aanstaande beschikbaar zijn om, in het belang van Chile, haar kandidatuur te steuenen.Als dat niet het geval is zullen we oproepen om ongeldege te stemmen en de bevolking zal weten waar ze aan toe zijn in januari aanstaande.


Communistische Partij van Chile, Centraal Comité

Santiago, 14 december 2005